Het resultaat van jouw 3D print is niet altijd zoals je dat gewenst had. Daarom zul je het soms extra moeten bewerken. Je kunt hiervoor meerdere technieken gebruiken. Hieronder staan mogelijke nabewerkingen die je zelf kunt toepassen. Zo bekom je vast een prachtig resultaat.

Verdichten en glad maken

Het is mogelijk om op hoge temperaturen, met een hulpstof, de 3D print zodanig te bewerken totdat de oppervlaktes zacht en glad zijn. Dit heet ‘vapor smoothing’. Pas op, want de vloeistof vloeit niet altijd de gewenste richting op vanwege de zwaartekracht. De tijd dat dit kost hangt af van materiaal en vorm.

Mechanisch schuren

Bij mechanisch schuren wordt de 3D print in een bak met korrels gelegd. Doordat je de bak met korrels langs de 3D print draait, schuurt het de oppervlaktes glad. Deze methode heet ook ‘trommelen’. Dit is een gemakkelijke manier van bewerken, want je hoeft niks te doen in de tijd dat de machine bezig is. Het kan wel lang duren.

Manueel schuren

Iedereen weet wel wat schuren is. Het is goed voor grote oppervlaktes en je kiest zelf hoe glad je je oppervlakte wilt hebben. Ook heb je schuurmachines. Eentje van die technieken met schuurmachines ken je al. Het ‘trommelen’. Het enige nadeel is dat het niet mogelijk is om in kleine verstopte delen van je 3D print te komen. Hierdoor kun je niet alles van je 3D printmodel bewerken.

Verlijmen

Soms is het handiger om je model in kleine stukjes te printen in plaats van in een groot geheel. Deze kleine stukken kun je vervolgens aan elkaar lijmen. Denk, bij het ontwerpen al na hoe je de delen na het printen aan elkaar gaat zetten. Soms is het handig om enkele tussenstukken te printen.

Verven

Met een primer en een laagje verf ziet je 3D print er vaak veel mooier uit. Door de primer hecht de verf beter aan het model. Zowel een schets al het eindresultaat kunnen geverfd worden. Door verf te gebruiken kun je tevens je creativiteit nog extra benutten.

Een metalen laagje aanbrengen

Door een dun laagje metaal aan te brengen op je print kun je de mechanische eigenschappen verbeteren. Dit heet galvaniseren. Je 3D print lijkt nu een metalen voorwerp in plaats van plastic. Galvaniseren is enkel mogelijk op gladde oppervlakten. Door de eerder genoemde technieken weet je hoe je gladde oppervlakten kunt creëren.

Conclusie

Een 3d printmodel bewerken is moeilijk. Maar misschien helpen deze technieken om je een zetje in de juiste richting te geven. Als je iets niet goed begrijpt kan je altijd filmpjes online opzoeken. Geef vooral niet op en maak de mooiste voorwerpen!

Categories:

Tags:

Comments are closed